A vakond ellen a vakondháló tényleg bevált?

A vakond hasznos, de bosszantó munkát végez a kertben. Legendás tippek helyett végleges megoldást ajánlunk.

A gondosan megtervezett és megépített kertben az automata öntözőrendszereknek és az örömteli munkával eltöltött időnek köszönhetően hamar megindul az élet. A tápanyagdús, nedves talajban fejlődő növények mellett szaporodnak a növényi kártevők, férgek és giliszták melyek a vakond számára fontos táplálék forrást jelentenek.

A vakond hasznos a kerti kártevők ellen hiszen saját súlyának több, mint másfélszeresét eszi meg naponta. Az állatok hatalmas táplálékigénye következtében sehol sem lehet túl sok belőlük, mert csak ott jelennek meg nagyobb számban, ahol bőséges táplálék található, ahol ez megfogyatkozik, onnan elvándorolnak.

A vakond jelenléte túrásai miatt a kertekben hamar bosszantóvá válik. Fiatal ültetvényeken és melegágyakban értékes növényeket tehet tönkre, mivel ásás közben meglazíthatja a gyökérzetüket és elszáradhatnak a növények. Óriási bosszúság, ha a gyönyörű pázsitot vakondtúrások rondítják el. A gátakban és töltésekben gátszakadást is okozhat a vakond folyamatos munkálkodása. Arra is láttunk már példát, hogy a vakond leeresztette a fóliás kerti tavat.

Vakond elleni hálók

A vakondmentes kerthez vezető legbiztosabb megoldást az jelenti, ha a vakondot elzárjuk az élelemforrástól, és fizikailag akadályozzuk meg, hogy a járataiban felhalmozódott földet a felszínre túrja. Az általunk javasolt vakondháló rendkívül egyszerű megoldás és nem jelent vállalhatatlan költséget. Egyaránt alkalmazható növénytermesztésben és lakókörnyezetben, ráadásul a vakond is életben marad. A megoldás lényege, hogy a vakondot egy erre a célra gyártott, erős 16mm x 16mm polipropilén vakonhálóval elválasztjuk azoktól a kerti felületektől, melyeket védeni szeretnénk.

Fontos, hogy a vakondhálót úgy fektessük le az altalajra, hogy arra még kb. 10 cm humuszt teríteni tudjunk. Rögzítését rögzítő szeggel javasoljuk.

Melegágyak esetén vastagabb humuszterítés szükséges, fák és csatlakozó térburkolatok környezetében a telepítéshez vásárlás esetén további segítséget adunk. Az átfedésben lefektetett hálón a vakond évek múlva sem tud átásni, ezáltal a felszínen nem lesz nyoma a tevékenységének. Növényeink növekedése zavartalan lesz, a pázsitunk gyönyörű marad és a vakonddal is békében élhetünk.