Vadháló szerelése – Vadvédelmi kerítés gyorstalpaló

A vadvédelmi kerítések elsősorban az erdőket védik a vadkároktól, kedvező árfekvésük miatt sok egyéb alkalmazási módja is ismert.
A tekercses, horganyzott vadvédelmi kerítés főbb felhasználási területei:

– szőlők, gyümölcsösök, hobbikertek kisebb állatokkal szembeni védelmére
– kerítésként erdősítések, mezőgazdasági területek védelmére
– nagyobb telkek, családi házak nem utcafronti határának lezárására
– vadasparkok, utak, autópályák, iparterületek kerítéseként

Népszerűségének legfőbb okai: a gyors telepíthetőség, a tartós kivitel és a fajlagosan alacsony ár. Ahhoz, hogy a vadvédelmi kerítésünk tartós legyen, bemutatjuk a telepítés és kerítésépítés legfontosabb lépéseit.

Az előkészítés lépései:

– A bekerítendő terület meghatározása, nyomvonal kijelölése és hosszának bemérése térkép alapján. Nagyobb területek kitűzése esetén célszerű földmérő geodétát bevonni a munkába.
– Terv vagy a terület gazdájának iránymutatása alapján meg kell határozni az oszlopok távolságát, a kerítés sarok pontjait, a szükséges vadvédelmi kerítés minőségét, illetve a terület műveléséhez szükséges útvonalakon készítendő kapuk méretét és helyét.
– Nyomvonal kialakítását munkagép segítségével (egyengetés, útvonalak javítása, tuskókiszedés, tisztítás.)

Kitűzés:

– Ki kell jelölni a feszítőoszlop helyét egymástól 2,75 m távolságra, a többi oszlop távolságát a terület tulajdonosa határozza meg 3-6 m között. Az oszlopok helyét a talajon jelzőfestékkel kell rögzíteni.
– A töréspontok között csak egyenes vonalban helyezhetők el az oszlopok, a megfelelő feszíthetőség érdekében, legfeljebb két tekercs hosszának megfelelő szakasz feszíthető egyszerre. Nem derékszögű hajlat esetén támoszlopot kell elhelyezni.

Oszlopok leverése:

– Az oszlopokat célszerű oszlopverő géppel a földbe verni 80 cm mélységig. Amennyiben a kijelölt helyen az oszlop leverése nem lehetséges, 50 cm sugarú körön belül újra kell próbálkozni a leveréssel.
– A földben lévő kövek, vagy összefüggő kőréteg esetén pneumatikus fúróval elő kell fúrni az oszlop helyét és megismételni a leverést.
– A kijelölt helyeken el kell készíteni a H-oszlopokat úgy, hogy vízszintesen be kell szabni egy akác oszlopot, a függőleges oszlopba fészket kell vágni, a vízszintest ék alakban kell hozzá alakítani. A merevítést speciális feszítődrót és szerszám segítségével el kell végezni.

Drót felhelyezés:

– Drót elhelyezés csak a terhelési oldalon engedélyezett. A vadvédelmi kerítés kiszállítása után a tekercset ki kell teríteni és “U”-szög segítségével ideiglenesen rögzíteni kell a felső szálhoz, lazán rögzítve. Úgy kell elvégezni, hogy feszítéskor a feszítőerő az ideiglenes szöget ki tudja húzni, ne akadályozza a feszítést.
– A H-oszlopokon a kerítésdrótot 360 fokban vissza kell hajtani és minden szálat legalább ötször áttekerni, a célszerszám segítségével. A H-oszlopokon a szálakat 2-2 db “U”-szöggel rögzíteni kell. A speciális feszítőoszlopokra feszítőékkel úgy kell rögzíteni az összes vízszintes szálat, hogy az ne tudjon kicsúszni.
– A láncos feszítő szerszám segítségével egyenletesen kell a 3 feszítővel elvégezni a feszítést. A feszítő erőt legfeljebb 2 fő emberi erővel szabad elvégezni.

Drót végleges rögzítése

– A vadvédelmi drótót úgy kell rögzíteni, hogy alul a 2. sor legyen a talajon, az első szál ráfeküdjön a talajra azért, hogy a vaddisznó ne tudja felemelni.
– Az oszlopokra a drótot “U”-szöggel kell rögzíteni úgy, hogy az alsó 3 szál mindegyikét szögelni kell, utána minden másodikat és a legfelsőt is. A szomszédos oszlopokon az alsó kettőt, így felváltva történnek a rögzítések. Az “U”-szöget nem szabad teljesen beverni, csak úgy hogy a drót vízszintes szálai elcsúszni tudjanak alatta. Ez biztosítja a kerítés feszítőpontok közötti rugalmasságát. A drót rögzítése után el kell készíteni a kapukat. A teljes befejezés után az egész kerítést le kell ellenőrizni feszesség szempontjából. A maradék anyagokat (drót, oszlop) és szemetet a területről el kell szállítani.