Miért rozsdásodnak a fém kerítések?

Nem véletlen, hogy a fémek legtöbbje csak vegyületek formájában található meg a természetben.

A különböző fémek felületének káros elváltozásait, elsősorban a rozsdásodást, a XIX. század közepén nevezték először korróziónak. Ez elváltozás a fémek felületéről indul ki, melynek során a fémek felületének kémiai összetétele is megváltozik. A korróziónak összefoglalóan az anyagok olyan elváltozásait tekinthetjük, amelyeket a környezet (levegő, nedvesség, éghajlat, különöböző vegyi anyagok stb.) hatása okoz.

Az utóbbi évtizedekig, ha korrózióról beszéltek, a kifejezés alatt kizárólag a fémek tönkremenetelét értették. A tönkremenetel helyett célszerűbb változásokról beszélünk, mert nem minden korróziós jellegű elváltozás káros folyamat. Jó gyakorlati példa erre, hogy az alumínium felületén, a levegő hatására keletkező oxidréteg a fémet a további oxidációtól megvédi. A korrózió sokféle formában jelenik meg.

Bármilyen legyen is azonban az elváltozás fajtája, a korrózió oka minden esetben lényegében ugyanaz. A fémeknek természetes törekvése, hogy visszaalakuljanak olyan, vagy hasonló vegyületekké, amelyek alakjában a természetben előfordulnak.

A korrózióvédelmi technikák során, számos esetben a korrózió sebességének csökkentésével igyekszünk minél hosszabb, de sajnos nagyon is véges idejű védelmet biztosítani. A kerítésünk korrózióvédelmére a festés a legelterjedtebb védőeljárás és belátható ideig ennek az eljárásnak nem is lesz alternatívája.

Természetesen nem kell kétségbe esni, kis odafigyeléssel és előre gondolkodással választhatunk olyan megoldást melyekkel a fém szerkezetek, kerítések, kapuk, korlátok  25-50 évig gyakorlatilag megőrzik eredeti szépségüket.

Rövid csekklista mire érdemes odafigyelni:

  • Javasoljuk kerülni a a házilagos felület előkészítést
    a kicsit megdrótkefézem, lealapozom mert mehet a rozsdára is és fedőzománc a legrövidebb út a kudarchoz
  • Acélból készült szerkezetek, kapuk, korlátok, kerítések mindig kapjanak tüzihorganyzást
    Ez nyilván többe kerül, de idővel úgyis ki kell fizetni majd a többszörösét a festékre, munkadíjra
  • Kézi festés helyett kérjünk porfestést
    szigorú gyári technológia, de erre van garancia ami minimum 10 év kell hogy legyen

Számos oka van annak, hogy a megszokott egyszerűbb festési eljárással védett felület közel sem lesz olyan tartós mint szeretnénk. A felület előkészítés során elégtelenül elvégzett koptató tisztítás és zsírtalanítás, a nagy relatív páratartalom, az alacsony vagy túl magas hőmérséklet, a szél és a bevonatok készítése közben a felületekre lecsapódó kosz és kondenzáció mind az elkészülő védelem ellen dolgozik.

A korszerű kerítések és kapuk ipari körülmények között zárt technológiával készülnek. Az kerítésgyárban egy helyen van a szakképzett munkaerő, az alapanyag zártan érkezik és zárt helyen csapadéktól védve várja a feldolgozást. Helyben van a tűzihorhanyzás és a porfestő üzem. Így a kerítés már csak végleges felületkezeléssel kerül szabad levegőre.  Ennek a gyártási módnak köszönhetően azonban valóban hosszan tartó védelmet és garanciát kapunk.