Hogyan újítható fel a rozsdás kovácsoltvas kerítés ?

Rozsdás míves kerítés

Nem kis bosszúságot okoz, az akár milliós költséggel elkészített kovácsoltvas kerítés és kapu korai rozsdásodása.

Korábbi cikkünkben részletesebben bemutattuk azokat a tényezőket, melyek a vasból készült szerkezetek rozsdásodásához és tönkremeneteléhez vezetnek. Minél díszesebb és tagoltabb a felület, annál inkább elfelejthetjük, hogy házilagos módszerekkel tartósan megállíthatjuk a korróziót.

A probléma megelőzhető lenne !

A szennyezett városi levegő, a savas esők, az elnagyolt felületkezelés és az esetleges rossz szerkezeti felépítés kiváltó okai a korróziós folyamatnak. Talán nem is gondolnánk, de egy lágyvasból készült kültéri szerkezeti elem képes 8-10 év alatt teljes keresztmetszetben megsemmisülni.

Egyet tehetünk, a kaput és a kerítéselemet olyan gyártónál rendeljük meg, akit nem kell győzködni a horganyzás fontosságáról. Költségesebb eljárás, mint egy hagyományos felületkezelés, de elhagyása kültéri acélszerkezetek esetén a későbbiek során megbosszulja önmagát.

A tartós javítás

Fel kell ismerni, hogy a szomszéd nyugdíjas bácsi és a reklámokban gyakran látott, rozsdára felhordható varázsszerek kombinációja ebben az esetben nem fogja meghozni a kívánt eredményt.

Hosszú távon is tartós megoldást nyújt a meglévő festés homokszórással történő eltávolítása, majd az ezt követő horganyzás és az utolsó fázisban elvégzett festés vagy porfestés.

Hogy néz ki a javítás a gyakorlatban?

Üzemelő kapuk esetén legtöbbször az első tennivaló a kapunyitó szakszerű kikötése. Ezt követően kerül sor a kapu és a kerítésmezők leszerelésére. Ha a kerítésmezők a helyszínen az oszlophoz hegesztve készültek, akkor célszerű ezek átalakítása.

Felületkezelés szempontjából szerencsésebb a csavaros rögzítés. A leszerelt szerkezetekről a korábbi festések nyomait homokszórással távolítjuk el. Ezt követi a fémtiszta felület horganyzása, a kívánt színre történő fedőfestés és a szerkezetek visszaszerelése és beüzemelése.

Ez az eljárás a kapu leszerelésétől az ismételt visszaszerelésig általában 2 hetet vesz igénybe. A javítás költségeire a konkrét feladat ismeretében tudunk árajánlatot adni. Amennyiben szükséges a javítás idejére ideiglenes kerítést építeni, ebben is tudunk megoldást ajánlani.

A szennyezett városi levegő ellenére a horganyzott szerkezetek élettartama eléri a 15-20 évet, vidéken az élettartam 30-40 év is lehet. Ez már megfelel azoknak az igényeknek, amelyet egy korszerű szerkezettől napjainkban elvárhatunk.